مفهومبودجهوسیرتاریخیبودجهدرایران
گفتار اوّل: مفهوم بودجه و اصول حاکم بر آن
1- تعاریف بودجه
بودجه از کلمهی قدیمی فرانسوی به معنی کیف چرمی کوچک که امروزه دیگر در بین فرانسویان متداول نیست گرفته شده است(اقتداری،1357: 22). در زبان انگلیسی دیرین، بودجه به کیفی اطلاق میگردد که در آن پول موجود یک تجارتخانه نگهداری میشد(اقتداری،1363: 36).
این کلمه که نخستین بار در انگلستان بکار گرفته شد برای کیف کوچک حاوی مهر وزارت دارایی آن کشور بود. این اصطلاح برای مدّت زمان طولانی به کیف چرمی اطلاق میشد که در آن خزانهدار شاه یا وزیر دارایی او اسنادی را برای ارائه به پارلمان به منظور توضیح نیازمندیهایی که در بر گیرندهی منافع کشور بود، حمل میکرد. از عمل باز کردن کیف در پارلمان، اصطلاح افتتاح بودجه معمول گردید.
از نظر فنی، بودجهنویسی به بعد از انقلاب کبیر فرانسه مربوط میشود (امامی،1389: 119)
برخی تعاریف علمی بودجه به شرح زیر است:
- بودجه یک سند مالی است مربوط به درآمدها و هزینههای دولت (فرزیب،1379: 16)
- بودجه عبارت است از یک طرح مالی که در آن نیازمندیهای پولی دولت به طور کلی برای مدت محدودی پیشبینی میشد(ابراهیمینژاد،فرجوند،1386: 4)
- بودجه سندی است که در آن درآمدها و مخارج یک سازمان یا دستگاه در دورهی مشخصی از زمان مثلاً یک سال پیشبینی شده و به تصویب مقام صلاحیتدار رسیده باشد(پیرنیا،1392: 392)
قانون محاسبات عمومی ایران مصوب 2/12/1312 در ماده 1 خود چنین ذکر میکند: بودجه لایحهی پیشبینی کلیه عواید و مخارج است برای مدّت یکسال شمسی (سنه مالی) که به تصویب مجلس شورای ملّی رسیده باشد.
قانون محاسبات عمومی مصوّب بهمن 1349 در مادهی 4 خود بودجه کل کشور و اجزا آن را به شرح ذیل بر میشمارد:
بودجهی کل کشور برنامه مالی دولت است که برای یکسال مالی تهیه و حاوی پیشبینی درآمدها و سایر منابع تأمین اعتبار و برآورد هزینهها برای انجام عملیاتی است که منجر به وصول به اهداف دولت شده که از سه قسمت تشکیل میگردد:
1 بودجهی عمومی دولت که شامل اجزای زیر است:
الف- بودجهی عادی برای وزارتخانهها و مؤسسات دولتی، این بودجه شامل اعتباراتی نیز خواهد شد که مستقیماً مربوط به وظایف یک وزارتخانه یا موسسه دولتی نیست و تحت عنوان خاص منظور میگیرد.
ب- بودجهی عمرانی برای اجرای برنامههای عمرانی
بودجهی شرکتهای دولتی
بودجهی مؤسساتی که تحت عناوینی غیر از عناوین فوق در بودجه کل کشور منظور میگردد.
ج – قانون محاسبات عمومی مصّوب اوّل شهریور 1366 شورای اسلامی که در تاریخ دهم شهریور ماه همان سال به تأیید شورای نگهبان قانون اساسی رسیده است در مادهی 1 خود بودجهی کل کشور را چنین تعریف میکند:
بودجهی کل کشور برنامهی مالی دولت است که برای یک سال مالی تهیه و حاوی پیشبینی درآمدها و سایر منابع تأمین اعتبار و برآورد هزینهها برای انجام عملیاتی که منجر به نیل سیاستها و اهداف قانونی میشود و از سه قسمت به شرح ذیل تشکیل میگردد:
1- بودجهی عمومی دولت که شامل اجزاء زیر است:
الف: پیشبینی دریافتها و منابع تأمین اعتبار که بطور مستقیم یا غیرمستقیم در سال مالی قانون بودجه بوسیلهی دستگاهها از طریق حسابهای خزانهداری کل اخذ میگردد.
ب: پیشبینی پرداختهایی که از محل در آمد عمومی و یا اختصاصی برای اعتبارات جاری و عمرانی و اختصاصی دستگاههای اجرایی میتواند در سال مالی مربوط انجام دهد.
ج: بودجهی شرکتهای دولتی و بانکها: شامل پیشبینی درآمدها و سایر منابع تأمین اعتبار
بودجهی مؤسساتی که تحت عنوانی غیر از عناوین فوق در بودجهی کل کشور منظور میشود.
اصولاً در تعاریف موجود، بودجه را سند مالی دولت مینامند. این سند شامل دریافتها و پرداختهای دولت است. برآیند ارتباط ارگانیک بین قوهی مجریه (دولت) و قوهی مقننه (مجلس) در ارتباط با این موضوع، سندی قانونی است که در ادبیات حقوقی و مالی به آن بودجه دولت میگویند.
در حقیقت بودجه مجموعهایست که براساس آن میتوان تمام سیاستهای دولت را مشاهده و تجزیه و تحلیل کرد. به همین سبب فرآیند تنظیم آن با توجه به ضرورت ایجاد ارتباط منطقی بین مجموعهای از عوامل اقتصادی، اجتماعی و سیاسی شکل می گیرد که از نظر فنی دشوار است.
2- عناصر اصلی بودجه
از مجموعه تعاریف علمی و قانونی بودجه میتوان تعریف زیر را که شامل عناصر اصلی بودجه میباشد را استخراج کرد: بودجه، پیشبینی یک برنامهی مالی است برای حکومت برای مدّتی معین.
این تعریف دارای عناصر مختلفی میباشد که به اختصار توضیح داده میشود:
1- پیشبینی: اصلیترین عنصر بودجه پیشبینی است که بر همهی عناصر دیگر مسلّط میباشد. آنچه به آیندههای دور یا نزدیک مربوط باشد پیشبینی و برآورد است و مبتنی بر تخمین بوده و قطعیّت ندارد. بودجههای سنواتی در هنگام تهیه و تصویب بر مبنای اصل تعادل تنظیم میگردد. اما در بسیاری موارد بودجه در اواخر سال دچار کسری شده و در برخی موارد در هزینههای پیشبینی شده افزایش یافته و این تعادل عملاً محقق نمیشود. این امر ناشی از عنصر پیشبینی در بودجه میباشد.
عنصر پیشبینی تفاوت بین بودجه و حسابداری را نیز مشخص میسازد. آنچه در بودجه آورده میشود در آینده صورت خواهد گرفت، اما حسابداری نشاندهندهی امور مالی انجام یافته در گذشته بوده و رویدادها و وقایع مالی گذشته را ثبت میکند.
2- برنامه: بودجه شریانهای حیاتی برنامههای دولتهاست و مبتنی بر مطالعهی وضعیت موجود اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی کشورهاست و تلاش میکند آینده را بر اساس هدفهای کلی حکومت ساماندهی کند و این ساماندهی را در قالب برنامه محقّق می سازد، وضعیت موجود را مطالعه میکند، ضرورتها و نیازها را ارزیابی میکند، اهداف را تعیین و اولویّتها را مشخص و زمانبندی لازم را انجام میدهد. برای وصول به این اهداف در ظرف زمانی خاص تقسیم بندیهای مختلف انجام میدهد و انجام فعالیتهای مورد نیاز را در قالب امور، فصل، برنامه و ردیف میریزد و برای هر یک اعتبار و منابع لازم را پیشبینی میکند. از این جهت گفته میشود بودجهیک برنامه است.
3- برنامه ی مالی: هدف از تهیهی بودجه تعیین اهداف کلی نیست. تقسیمبندی امور و عملّیات و نیز تعیین ضروریات و نیازها نیز وظیفهی بودجهنویسان نیست، بلکه وظیفهی سیاستگزاران و برنامهریزان است. هدف از تهیه و تصویب بودجه توزیع و تخصیص در آمدها و منابع مالی موجود براساس ضرورتها و نیازها، اهداف و برنامههاست.
از این لحاظ بودجهیک مالی است برای تحقّق برنامهها و وصول به اهداف بوسیلهی توزیع و تخصیص منابع محدود در مقابل نیازهای نامحدود جامعه. البته این امر در درون خود یک برنامه است، چون تعیین اهداف و مشخص نمودن اولویتها، تقسیمبندی امور و زمانبندی وصول به اهداف باید در این طرح مالی لحاظ شود و سیاستهای کوتاه مدّت نیز خود در درون بودجه انجام میگردد.